Меню Затваряне

Състезателно облекло за различните дисциплини

Технологичният напредък в производството на платове и материи с различно съдържание на естествени и изкуствени влакна дава отражение в еволюцията на спортното облекло в различните дисциплини на спорта чирлидинг. В самото начало униформите са били направени от материали за да бъдат сухи и топли, включвали са пуловер при мъжете, а при жените жилетка закопчавана с копчета, облечена върху рокля с лого отпред. С усложняване на упражненията и хореографиите следва промяна в материите.
Изработват се първите костюми от полиестер, а после памук и други нови материи за шивашката промишленост. Новите състезателни екипи представляват най-често къси панталонки и топ  или рокля с логото на отбора. Новите модели и дизайн позволяват и на мъжете и на жените в отбора повече свобода за движения.
Съвременните модерни облекла за чирлидинг са огромна индустрия в САЩ и Азия и все повече в Европа, защото комбинират спортна визия с ежедневна спортно елегантна или тренировъчна екипировка в различни варианти и конфигурации.

Състезателни обувки за различните дисциплини

Първите обувки са едноцветни с мека кожа на върха, трайна гумена подметка и подсилена пета за удобство. Характерно за тях е, че са първите спортни обувки с допълнителен мотив (лента, парче, фигура) в контрастен цвят. Предназначението им е било за „типичните мажоретки“ в миналото, т.е. не са удобни и удачни за скокове, интензивни гимнастически упражнения и пирамиди. В настоящите дни спортните обувки се произвеждат от нови технологични материали и са направени специално за дисциплините в чирлидинг и имат много предимства пред останалите съвременни марки или старинни модели обувки за мажоретки. Освен това обувките за момичетата се произвеждат с форма за лесно и удобно поставяне в дланта. Това е от изключителна помощ при поддръжките. Пръстите на дланта на спортиста основа на поддръжка или пирамида (наречен „база“) прилепват отлично към формата на подметката на обувката на спортиста във въздуха (наречен „връх“) и служат като водач в партньорския лифт.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.