Меню Затваряне

Как да се предпазим от травми

Поддържане на добра физическа форма

За да се избегнат травми по време на тренировка е изключително важно, трениращите да са в много добра спортна форма. Затова тренировките трябва да включват аеробни упражнения, такива за баланс, гъвкавост и сила. Развиването на всички тези качества намалява риска от травми и увеличава физическите възможности. От особено значение е в началото първо да се развият качествата сила, гъвкавост, баланс и издръжливост с по прости упражнения и чак след това да се премине към по-сложни съчетания.

Загрявка

Задължително е преди всяка тренировка да се направи добра и правилна загрявка. Това помага на мускулите да се подготвят за предстоящото натоварване и да избегнат разтежения и травми.

Разпускане и стречинг след тренировка

Често разтягането и разпускането след тренировка се пропуска, но то е изключително важно за доброто възстановяване. Чрез стречинга се подобрява еластичността на мускулите и намаляват негативните усещания от тренировката като болка и напрежение.

Хидратация – Дори леката форма на дехидратация може да се отрази негативно върху физическите възможности. При дехидратация тялото не може да се охлажда ефективно и това значително намалява издръжливостта. Също така добрата хидратация прави мускулите и сухожилията еластични и така се намалява риска от разтежения.

Предпазване от хронични травми

Поради това, че фокусът върху тренировките е голям и са нужни много часове обучение, нараства рискът от появата на хронични травми. За разлика от острите, те се появяват вследствие от постоянните и еднообразни движения в даден спорт и се влошават с течение на времето. Те включват най-често тендинити и бурсити в различни части на тялото и ако не им обърне внимание, могат да изискват дълъг период на възстановяване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.