Меню Затваряне

История

history-cheerliding

история

В масовото съзнание чирлидинг като спорт публично се разбира като феминистки, женски спорт. Куриозното е, че той започва като изцяло мъжки спорт и близо 30 години в отборите не участват жени. Началото е поставено в края на XIX век, когато започват официални състезания в колективни игри между различните университети в Америка. Историческите факти могат да се проследят в официалната интернет страница на Международния Чирлидинг Съюз  и Уикипедия.  Тогава лидерите на агитките, които подкрепяли своите отбори измисляли словосъчетания, с които подканвали публиката да скандира от трибуните подкрепяйки своя отбор. Първата организирана група е водена от Томас Пебълс в Университета в Принстън. След преместването му в Минесота през 1884 той оформя идеята си за организирана агитка и организирано скандиране в подкрепа на любимия отбор в съответния колективен спорт.

Първият отбор по чирлидинг бил съставен изцяло от мъже. След скандиране на словосъчетанието подкрепящо любимия отбор следвала кратка хореография, която включвала различни предварително подготвени гимнастически упражнения, премятания и превъртания на земя и построяване на елементарни пирамиди. До 1920 година чирлидинг се превръща в официална извънкласна дейност за момчетата в университетите, колежите и средните училища. По това време се създават духови музикални състави, идентификационни флагове и други активности демонстриращи принадлежност към съответното учебно заведение.

history-cheerliding
history-cheerliding
Мобилизацията на младежите за участие във Втората Световна Война открива нови възможности за „феминизацията“ на спорта чирлидинг. Създават се много поддържащи мажоретни състави на почти всички професионални баскетболни и футболни отбори. До средата на 80-те се появява втората вълна на „феминизма“, която след решение на Департамента на САЩ и сериозно количество финансови средства официално дава шанс и стимулира жените за равноправно участие във всички спортове, не като поддържащи или помагащи групи. Ренесанс в мажоретните спортове дава развитието на медийната индустрия и прокламираният във всеки колеж и университет дух на състезание, себедоказване и стремеж към най-първите места във всяка класация на живота. Мажоретките вече изпълняват гимнастически упражнения, пирамиди и други сложни акробатични елементи. Провеждат се много летни лагери за обучение на треньори и учители по физическо възпитание от различните колежи и само за няколко години всеки един колеж и университет в САЩ изгражда свой представителен отбор. Като странична форма са частните спортни клубове и гимнастически салони, в които децата и младежите спортуват след училище. Чирлидинг става все по-престижен и желан за трениране спорт от момичетата, защото в модерната му част вече има танцови елементи, колективна работа, а в колежите почти няма спортове в които момичетата могат да се изявяват и да останат доволни от тренировките и резултатите в извън учебната дейност. Колежите решават да включат момчетата в чирлидинг отборите, за да могат да разнообразят фигурите и елементите и да направят още по-привлекателни тренировките и официалните състезания.
cheerliding-kids

С разрастването на медийното покритие, на интернет и другите съвременни средства за комуникация, спортът чирлидинг става привлекателен за много деца и младежи по света и с изключително бързи темпове увеличава локалните точки и количеството практикуващи. В началото на 2015 година вече е представен на всички континенти и в близо 80 държави. В настоящия момент почти няма средно училище или колеж в която и да е точка на света в което да няма поне една от дисциплините на спорта чирлидинг.

Официално начало на чирлидинг в България

Първо участие в Световно Първенство на национален отбор на България регистрираме през април 2018 година във Флорида, САЩ. Състезанието се провежда в най-голямата спортна зала в света ESPN Arena, участват състезатели от 83 страни и се излъчва на живо по Олимпийският канал на МОК. 

Националният отбор на България е в състав Наталия Тончева и Ема Милчева, треньор Милко Кралски, състезават се в дисциплина чирлидинг свободен стил двойки (performance cheer free style doubles) и достигат  престижно място в полуфинал на своята дисциплина. След завръщане на отбора в България, УС на Български Чирлидинг Съюз активно работи с клубове, организации и учебни заведения чрез съдийски и треньорски семинари за развитието на спорта чирлидинг в България.