Меню Затваряне

Батон. Характеристики. Модели

Работата с батон изисква специфична техника и познания за уреда. Самото въртене на батона се нарича revolution – термин, използван от спортисти, треньори и съдии. От изключително значение е правилния хват. От него зависи правилното изпълнение на техническия елемент.  Елементите са контактни и безконтактни, хоризонтални и вертикални. Палката/батона може да се опише като “палка“, изработена от лек метал, обикновено алуминий с еластични краища изработени от каучук/гума (съществуват и имитации с пластмасови накрайници), които могат да се сменят. Накрайниците могат да са с различна форма. Единият накрайник е с по-големи размери и се нарича “ball”, а другия по-малък накрайник се нарича “tip”. За практическо ползване са се наложили наименованията на двата края на батона съответно “топче“ и “връх“. Палката се балансира в централната част за да може да извършва равномерни хармонични ротационни фигури. Лошият баланс на батона определя неравномерни и неточни фигури с усложнен контрол за изпълнителя на фигурата.

 

 

Тялото на батона може да е с различен диаметър. По-плътно и по-тежко тяло е по-удобно за голямата част от упражненията, а по-тънкото тяло е по-удобно за работа с пръстите и дланите. Гумените накрайници могат да имат различни конструкции и тежест в зависимост от производителя. Най-често срещани модели накрайници са с форма на звезда, лале или обикновен кръгъл пресечен конус.

 

 

За различните възрасти е нужен батон с различна дължина. Дължината на батона се определя от връх до връх на гумените накрайници.  Оптималната дължина за успешна работа с батона се определя от разстоянието от подмишницата до върха на средния пръст на работещия с батона, плюс още 2,5 см. Контактната площ на батона с дланта на работещия с него са три възможни точки според техническия елемент които се изпълнява – топчето, връхчето или средната част. Тялото на батона е с навита лента за допълнително сцепление, която е специфична за уреда или може да се ползва и лента за тенис ракета. В основата на техниката на въртене и изхвърляне на батона е палеца. Осъществява се от средата на уреда и с едната ръка. Различните упражнения с уреда се комбинират и с гимнастически фигури на корпуса или цялото тяло и с елементи  на джаз, балет и други танцови стилове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.